Arqueologia d’un barri

Boro Mañó

Introducció

El projecte es desenrotlla com a proposta per conservar les restes escasses i disseminades per la muntanya del barri de Santa Anna  desaparegut recentment, que va anar formant-se en una vesant a les afores de la ciutat de Gandia. En este indret els nous vinguts de la emigració interior, sobre tot a partir del final dels anys cinquanta, que necessitaven vivendes barates i amb urgència, començaren a construir cases sense cap ordenació urbana i amb escassos recursos. Paulatinament esdevingué un barri obrer, multicultural, mal dotat de serveis però, amb una imatge singular de poblet típic. A poc a poc va anar formant-se un teixit social que va anar consolidant-se al voltant de la parròquia, la construcció d’un col·legi, l’organització de les festes del barri i l’aparició de tendes.

Però, al principi dels anys noranta, la desordenada trama urbana assentada sobre una orografia complicada, causa de problemes higiènics y urbanístics  (sobre tot la permanència enquistada d’una zona insalubre en la part alta) i, sobre tot, l’arribada de la droga i la marginació conseqüent, atallaren qualsevol alternativa per millorar les condicions de vida. L’Ajuntament i l’Associació de Veïns decidiren començar de nou comprant i enderrocant la majoria de les cases.

Actualment i en procés de convertir-se en un parc, l’antic barri ha desaparegut, la vegetació va creixent integrant i “naturalitzant” les restes i, al temps, difuminant l’empremta de l’habitatge humà. De no existir documentació, hom dubtaria de la existència d’un poblat on va viure gent.

 

Objectius

El projecte es planteja com objectiu la conservació de  les restes disseminades en la muntanya d’un barri de vivendes enderrocades en l’ultima dècada, i la visualització d’estes restes com a evocadors fragments de una memòria col·lectiva.

La proposta es relaciona amb la conservació de la anomenada Memòria Històrica, però també amb l’arquitectura, donat que les restes mostren l’habilitat de l’home per construir en espais complicats utilitzant els mínims recursos, i també amb l’antropologia, doncs tot plegat, les persones que habitaren el barri formaven una societat cohesionada y singular.

Accions

El projecte s’ordenarà en dues fases:

1.- Arreplega i classificació de la documentació que fa referència a la formació i l’enderrocament del barri, i a la que tracta d’aspectes generals de la vida quotidiana.

2.- Disseny i realització d’una exposició estructurada en dues intervencions simultànies organitzades en dos espais:

  • ESPAI ORIGINAL DEL BARRI. Conservació i adequació de les restes amb la creació de tots aquells elements que es faja necessari (cartells explicatius, senyalística, il·luminació). per convertir-lo en un espai visitable.
  • SALA D’EXPOSICIONS. Exposició d’una selecció de la documentacio audiovisual recollida.

Construcció d’un mur aprofitant la roca

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s